SLOW FOOD

Założenie restauracji, podobnie jak z pewnością dla wielu osób, od zawsze było naszym marzeniem. Skoro udało nam się to marzenie spełnić, uważamy, że warto realizować je najlepiej jak tylko potrafimy. Dlatego potrawy, które u nas dostaniecie, przygotowywane są od podstaw z doskonałych produktów, według naszych autorskich przepisów i bez dróg na skróty!

Ideę Slow Food w Stacji Sopot odzwierciedla nasze menu – krótkie, sezonowe, zawierające mnóstwo fantastycznych produktów – od świeżych szparagów z kaszubskimi truskawkami i sosem chutney z mango, serwowanych wczesnym latem po domowej roboty pierogi z farszem z kaczki i sosem z grzybów leśnych późną jesienią. W czerwcu 2015 roku nasza restauracja wzięła udział w prestiżowym Slow Food Festival – Sopot Od Kuchni, gromadzącym na sopockim molo przedstawicieli najlepszych pomorskich restauracji i szefów kuchni, pod patronatem organizacji Slow Food Polska.

slow food sopot1
slow food sopot2

W naszej restauracji łączymy innowacyjne sposoby przygotowywania potraw z niezwyciężoną tradycją i klasyką. Gotujemy nowoczesną metodą SOUS VIDE, polegającą na zastosowaniu niskiej, ściśle kontrolowanej temperatury do obróbki produktów. Zachowują one o wiele więcej wartości odżywczych, witamin i przeciwutleniaczy oraz naturalnych aromatów niż przy użyciu tradycyjnej obróbki w o wiele wyższych temperaturach.

losos2
stek z rostbefu sous vide

Są jednak potrawy i przepisy, których nie warto zmieniać, bo tradycyjny ich wyrób jest po prostu najlepszy. Pierogi, które przygotowujemy w naszej restauracji wykonujemy według rodzinnych receptur popartych wieloletnią praktyką. Nasze pierogi są ręcznie sklejanym, domowym wyrobem, i co najważniejsze, zawsze możecie liczyć na ich świeżość!

Copyright © 2024 Restauracja Stacja Sopot